21 Σεπτεμβρίου 2017

Moonlight (2016)




Moonlight
(2016)

Η ιστορία ενός μαύρου άνδρα από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση του κι από την διαδρομή του από μια διαλυμένη οικογένεια βουτηγμένη στην βία και τα ναρκωτικά στην Φλόριντα σε μια καλύτερη ζωή.
Κι αν κάτι καθορίζει την ζωή του περισσότερο κι από την καταγωγή του, μακριά από την ποπ ζωή του φωτογενούς Μαϊάμι στην διαλυμένη από το κρακ γειτονιά του, περισσότερο κι από το bullying του στο σχολείο, αυτό δεν είναι άλλο από τα αισθήματα που τρέφει για έναν συμμαθητή του, αισθήματα που καθώς τα χρόνια περνούν μεταμορφώνονται
σε μια περίπλοκη κι ερωτική αγάπη.

Το «Moonlight» συλλαμβάνει τον ήρωά, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του και μέσα από αυτές φτιάχνει ένα λυρικό πορτρέτο
της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού.
Ένας ποιητικός διαλογισμός για την ταυτότητα, την οικογένεια, τη κοινωνία, τη φιλία, την αγάπη πλημμυρισμένος με καθολικές αλήθειες.

Σε κάθε περίπτωση, στο «Moonlight» τα στερεότυπα που συνοδεύουν την κάθε ταυτότητα μπαίνουν σε δοκιμασία.


Λίγα παραπάνω λόγια για τα παρασκήνια της υπόθεσης.
Τo Moonlight ξεκίνησε ως ιδέα για σχολική εργασία από τον θεατρικό συγγραφέα Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι (Tarell Alvin McCraney). Το θεατρικό του έργο με τίτλο « In Moonlight Black Boys Look Blue» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ Borscht στο Μαϊάμι, στα πλαίσια παρουσίασης έργων ντόπιων καλλιτεχνών, που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μέσα από ιστορίες που διαφοροποιούνται από την τυπική της απεικόνιση.
Το 2013, η παραγωγός Αντέλ Ρομάνσκι (Adele Romanski) βοηθούσε το Μπάρι Τζένκινς (Barry Jenkins) να επιλέξει ανάμεσα στα αναρίθμητα project που είχε στο μυαλό του για να σκηνοθετήσει, μετά το Medicine for Melancholy. Οι δυο τους, φίλοι από το πανεπιστήμιο, βρισκόντουσαν συχνά έως ότου οι ιδέες τους πήραν μορφή. Μία από αυτές ήταν και το έργο του ΜακΚρέινι: «Ο Ταρέλ συνέλαβε με εκπληκτικό τρόπο τι σημαίνει να είσαι ένα φτωχό μαύρο παιδί που μεγαλώνει στα προάστια του Μαϊάμι», εξηγεί ο Τζένκινς. «Το είδα σαν ευκαιρία να δώσω ζωή σε κάποιες από τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις, μέσα από την υπέροχη φωνή του Ταρέλ. Οι ρίζες των εμπειριών του ήταν οι ρίζες των εμπειριών μου- ήταν ο τέλειος γάμος».
Συμπτωματικά, ο Τζένκινς μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον ΜακΚρέινι, τη γειτονιά του Moonlight. Δε γνώριζαν ο ένας τον άλλον σαν παιδιά, αλλά η ζωή τους έμοιαζε τρομακτικά. Πήγαν στα ίδια σχολεία, έγιναν και οι δύο καλλιτέχνες με δύο βασικά θέματα να διακατέχουν τα έργα τους: ταυτότητα και σεξουαλικότητα. Μεγάλωσαν και οι δύο παρακολουθώντας τις μητέρες τους να παλεύουν με το σοβαρό τους εθισμό στα ναρκωτικά. Η μητέρα του Τζένκινς επιβίωσε και είναι φορέας του AIDS τα τελευταία 24 χρόνια, ενώ η μητέρα του ΜακΚρέινι υπέκυψε στον ίδιο ιό.



Πατήστε εδω

ή (ενεργοποίηση υποτίτλων με το CC)
εδω

(Για να δούμε την ταινία:
1- πατάμε Proceed to video...,
2- κλείνουμε τις διαφημίσεις που άνοιξε
3- πατάμε στο κουμπί 'play' πάνω στην εικόνα
4- ξανακλείνουμε τις διαφημίσεις
5- ΜΗΝ πατήσετε πουθενά αλλού )

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου