4 Ιανουαρίου 2015

Ο Διωγμός των Τσιγγάνων




Ο Διωγμός των Τσιγγάνων



Δύο ντοκιμαντέρ.




1) Ξεριζωμένοι (Unprooted)

To ντοκιμαντέρ "Ξεριζωμένοι" αφηγείται τις εμπειρίες μιας ομάδας οικογενειών Ρομά ή Τσιγγάνων, των οποίων τα σπίτια κατεδαφίστηκαν για να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο αγώνας τους να βρουν καινούρια στέγη, να πάρουν τα επιδόματα τα οποία τους υποσχέθηκαν οι τοπικές αρχές και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους είναι μια ταπεινή μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φτώχεια.

Πατηστε εδω


2)Πρωταγωνιστές Ο Διωγμός των Τσιγγάνων

Στις 10 Οκτωβρίου του 1944, στις 12 τα μεσάνυχτα, με εντολή του Χίτλερ 800 παιδιά τσιγγάνικης καταγωγής, ηλικίας από 8 - 18 χρόνων, θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του 'Αουσβιτς. Εξήντα έξη χρόνια μετά, οι τσιγγάνοι της Ευρώπης ζουν μικρούς και μεγάλους διωγμούς. Οι συντελεστες της εκομπήςστην προσπάθειά τους για να κατανοήσουν τις συνήθειες των σκηνιτών αλλά και για να καταγράψουν τα προβλήματά τους, πέρασαν μια εβδομάδα στον νέο καταυλισμό που δημιούργησαν πρόσφατα στο Σοφό Ασπροπύργου 150 οικογένειες Τσιγγάνων.
Γυναίκες και άντρες του καταυλισμού αφηγούνται πώς ζουν κυνηγημένοι εδώ και μια εικοσαετία από τη μια περιοχή του Ασπροπύργου στην άλλη. Η τελευταία εκδίωξή τους έγινε στις αρχές Αυγούστου, όταν η δημοτική αστυνομία του δήμου μαζί με μπουλντόζες ισοπέδωσαν τον καταυλισμό τους στη θέση Ψάρι.
Επίσης, επισκέφθηκαν και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου όπου φοιτούν αποκλειστικά παιδιά Τσιγγάνων και συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και με τον διευθυντή ο οποίος μαζί με άλλους τρεις νεαρούς δασκάλους προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να μάθει γράμματα στα παιδιά των Ρομά.

Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου