16 Δεκεμβρίου 2014

H ιστορία του οχτάωρου




H ιστορία του οχτάωρου


Η Μηχανή του Χρόνου, παρουσιάζει την ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων και του οκταώρου στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και το οικονομικό Κραχ του 1929.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τότε δεν υπήρχε ωράριο και οι μαρτυρίες μας πληροφορούν ότι κάποια αφεντικά γύριζαν επίτηδες πίσω το ρολόι προκειμένου να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο!
Εάν ένας εργάτης αργούσε στη δουλειά του πλήρωνε πρόστιμο, που έφτανε έως και το 25% του ημερομίσθιου του.
Η Κυριακή δεν ήταν αργία και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες για να καθιερωθεί. Τελικά αναγνωρίσθηκε ως αργία, όχι για το καλό των εργατών, αλλά για θρησκευτικούς λόγους.
Το ημερομίσθιο έφθανε για τρόφιμα δεύτερης διαλογής, όπως ήταν τα μπαγιάτικα, με τα οποία αναγκάζονταν να συντηρούνται οι εργαζόμενοι.
Η εκπομπή παρουσιάζει με τη βοήθεια ειδικών ερευνητών και επιστημόνων τις πρώτες κινητοποιήσεις με αίτημα καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εφαρμογή του οκτάωρου. Το κράτος απάντησε στις απεργίες με βίαιη καταστολή.
Για τιμωρία οι πρωτεργάτες συνδικαλιστές εστάλησαν στο μικρασιατικό μέτωπο.
Η έλευση των προσφύγων και η υπερπροσφορά εργατικών χεριών, έριξε σε εξευτελιστικές τιμές τα μεροκάματα και τότε χάθηκαν ακόμη και τα ελάχιστα κεκτημένα.
Οι αγώνες συνεχίστηκαν σε όλη τη δεκαετία του '20. Το περίφημο ιδιώνυμο έβαλε προσωρινά τέλος στις διεκδικήσεις, καθώς κάθε απεργία θεωρείτο απειλή προς το κράτος και έτσι η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε δραματικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου