25 Ιουνίου 2014

Rom (1989)




Rom (1989)


Το ΡΟΜ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη προσπαθεί να δώσει το στίγμα των Ρομά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, και κυρίως στην Ελλάδα, ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, που εκφράζονται στα πρόσωπα των τεσσάρων αφηγητών: του δάσκαλου, του φωτογράφου, της γριάς τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Αϊμά.
Ο δάσκαλος ανιχνεύει την πιθανή καταγωγή των ΡΟΜ και την πορεία τους στο χρόνο μέσα από ιστορικές αναφορές. Ο φωτογράφος, με το φακό του, παίζει το ρόλο του σύγχρονου ιστορικού, που προσπαθεί ν' αποτυπώσει το παρόν ενός λαού, ο οποίος μπορεί να διαθέτει και παρελθόν και μνήμη, αλλά δεν είχε ποτέ γραπτή παράδοση και επίσημη ιστορία. Στα δυο γυναικεία πρόσωπα αντικατοπτρίζονται οι αντίποδες της γύφτικης ζωής: Το ένα βαθιά δεισιδαιμονικό, χωμένο στα παραμύθια και τους θρύλους και το άλλο, σημερινό, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι ίσως σε μια νέα ταυτότητα.
Το τσιγγάνικο χτες με το τσιγγάνικο σήμερα περνούν και ενώνονται μέσα από την αφήγηση και από τις εικόνες του σήμερα. Ο φακός του σκηνοθέτη καταγράφει τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της τσιγγάνικης ζωής, μέσα από σκηνές γάμου, θανάτου, γλεντιού, δουλιάς και μαγγανείας. Η υπέροχη μουσική της ταινίας είναι του Νίκου Κηπουργού.Το ΡΟΜ πήρε βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1989 και κρατικά βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ και μουσικής το 1990.


Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου