28 Οκτωβρίου 2013

Σουμπερίτες - Τα ελληνικά SS (Δυο μέρη)




Σουμπερίτες - Τα ελληνικά SS (Δυο μέρη)


Πρώτο Μέρος
«Σουμπερίτες». Οι Έλληνες συνεργάτες των γερμανών δολοφόνων. Η αιματηρή πορεία του "Σώματος Κυνηγών" με επικεφαλής τον Φρίτς Σούμπερτ ,στο οποίο συμμετείχαν έλληνες προδότες. Πώς αιµατοκύλησαν Κρήτη και Μακεδονία στο όνομα του Χίτλερ.

6 Οκτωβρίου 1943. Στην  Κρήτη ο επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ που έχει σχηματίσει ειδική ομάδα κυνηγών με στόχο να χτυπήσει το αντάρτικο στην Κρήτη, φθάνει στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο. Ο Σούμπερτ ανακρίνει τους κατοίκους και όταν διαπιστώνει ότι δεν αποσπά πληροφορίες  δένει 12 γυναίκες , πυρπολεί κάποια σπίτια και τις πετάει μέσα για να καούν ζωντανές.
Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διεστραμμένες ενέργειες του γερμανού υπαξιωματικού που έσφαξε εκατοντάδες ‘Έλληνες ,έκαψε δεκάδες χωριά κα ξεκλήρισε    ολόκληρες οικογένειες στην Κρήτη και την Μακεδονία.
Μεχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι ο Σούμπερτ είχε Ελληνικές ρίζες.  Σύμφωνα με νεότερες έρευνες όμως τεκμηριώνεται ότι ήταν Γερμανός που μιλούσε ελληνικά και στην απελευθέρωση χρησιμοποίησε το όνομα Κωνσταντινίδης  για να αποφύγει την σύλληψη.
Ο Σούμπερτ από µεταφραστής και κατάσκοπος, εξελίχθηκε σε έναν πανίσχυρο διοικητή σώµατος περίπου 150 ανδρών. Δημιούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης «σώμα κυνηγών», αφού  στρατολόγησε ‘Ελληνες πολίτες , αλλα και ποινικούς κρατούμενους, οι οποίοι φόρεσαν την γερμανική στολή και έκαναν φρικτά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών τους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.
Η εκπομπή φωτίζει το δράμα των κατοίκων στο χωριό  Κρουσώνας  του Ηρακλείου. Το χωριό είχε αντιστασιακή δράση αλλά μία ισχυρή οικογένεια του  Κρουσώνα ,οι Τζουλιάδες  εντάχθηκαν στην ομάδα του Ναζί εγκληματία και συμμετείχαν στα εγκλήματά του !
Γι αυτό στην  Κρήτη ο χαρακτηρισμός  «Σουμπερίτης» ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί μεγάλη βρισιά και είναι  συνώνυμο του προδότη και  του στυγνού εγκληματία .
Η εκπομπή φωτίζει όλο το χρονικό , αλλά και το παρασκήνιο της δράσης της εγκληματικής ομάδας, που σκότωνε γυναίκες και παιδιά στο όνομα του ναζισμού. Το πρώτο θύμα ήταν ο κοινοτάρχης του ορεινού χωριού Όρος Ρεθύμνου Παντελής Παπαδάκης, πατέρας οκτώ ανήλικων παιδιών.
Συγκλονιστική ειναι η ιστορία του Δημήτρη Γρυντάκη από την  Καλή  Συκιά Ρεθύμνου, που τότε ήταν μωρό. Ένας « Σουμπερίτης» τον άρπαξε από την αγκαλιά της μητέρας του, τον πέταξε στα ξερόκλαδα και εντελώς συμπτωματικά σώθηκε καθώς μετά από λίγα λεπτά έκαψαν ζωντανή τη μάνα του
Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή του πρώην βουλευτή Κώστα Μπαντουβά, τον πατέρα του οποίου οι Σουμπερίτες βασάνισαν φρικτά μεχρι θανάτου για να αποκαλύψει στοιχεία απο την αντιστασιακή δράση της οικογενείας του και τελικά τον έθαψαν ζωντανό.
Ο Σούµπερτ παρέµεινε στην Κρήτη από τον Αύγουστο του 1941 ως τον Ιανουάριο του 1944. Σ αυτό το διάστηµα εκτέλεσε περισσότερους απο   200 πατριώτες και έκανε αναρίθµητους βασανισµούς  . Στη συνέχεια  ο υπαξιωματικός  μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, και  συνέχισε την σαδιστική  του δράση στο μακεδονικό έδαφος.

Δεύτερο Μέρος
Το ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και η σφαγή στα Γιαννιτσά από τις γερμανοντυμένες ομάδες του Φρίτς Σούμπερτ και του Ελληνα απότακτου συνταγματάρχη Γεώργιου Πούλου.

Το δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής έρευνας της «Μηχανής του Χρόνου» για την εγκληματική δράση των δοσίλογων, που υπηρέτησαν στο πλευρό των κατακτητών και κυνήγησαν κάθε μορφή αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Επιζώντες, συγγενείς θυμάτων, αλλά και ιστορικοί ερευνητές, αποκαλύπτουν το σκοτεινό πρόσωπο των προδοτών και περιγράφουν το μηχανισμό θανάτου, που στήθηκε στο όνομα του Χίτλερ.
Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει ακόμη τον ρόλο του απότακτου συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού, Γεωργίου Πούλου, ο οποίος όχι μόνο συνεργάστηκε με τους Σουμπερίτες, αλλά με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας δημιούργησε δικό του στρατό στην υπηρεσία της Βέρμαχτ, διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων κατά αμάχων. Είναι ένα ακόμα άγνωστο κομμάτι δοσιλογισμού στο οποίο πήραν μέρος Έλληνες εθελοντές, αλλά και βίαια στρατολογηθέντες πολίτες. Σημαντική θεωρείται η μαρτυρία στην εκπομπή ενός άνδρα, που υπηρέτησε σε άοπλη υπηρεσία στο τάγμα Πούλου, για τις πρακτικές του απότακτου αξιωματικού, αλλά και την στάση της δικαιοσύνης, που μεταπολεμικά αθώωσε τους Πουλικούς για τα εγκλήματά τους.
Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει αυτούς που συμμετείχαν στις δολοφονικές ομάδες, τα κίνητρα της συμμετοχή τους, καθώς και το τέλος των ίδιων και των αδίστακτων διοικητών τους.

Πρώτο Μέρος
 Πατηστε εδω

ή
εδω

Δεύτερο Μέρος
 Πατηστε εδω

ή
εδω

1 σχόλιο :

  1. Εγω εχω να πω τα εξης... Υπαρχει ενα βιβλιο με ονομα 17 σφαιρες για ενα Αγγελο που λεει την ιστορια της Ηρως Κωνσταντοπουλου...Εκει γινεται ρητα λογος για ελληνικα ΣΣ με αρχηγο τον Αγηνορα... υπαρχουν λιγες πηγες για αυτον και αυτες συγκεχυμενες... μια μονο πηγη λεει οτι εκπαιδευτηκαν στα Βιλια γυρω στους 300 οι οποιοι πολεμησαν με γερμανικξ στολη...δεν ηταν στα ΣΣ αλλα στη μεραρχια Brandenburg... ο μονος που ειχε μιλησει ειναι ο διερμηνεας τους ο οποιοσ ητο λεει αγγλος πρακτορας ... για κοιταξτε το θεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή